YATSI NAMAZI:
Yatsı namazında, önce tıpkı İkindinin sünneti gibi dört rek’at sünnet, ondan sonra Ögle ve İkindinin farzı gibi dört rek’at farz, farzdan sonra Akşam namazının sünneti gibi iki rek’at sünnet kılarız. Bunların farkı yalnız niyetlerindedir. Başka fark yoktur.
Vitir namazı, amelen farz, i’tikaaden vâcib, sübûten sünnettir. Yâni farz namazları kılmak farz olup da terketmek helâl olmadığı gibi, Vitir namazını kılmak da böyledir. Kazâsı da vâcibdir. Yalnız bunun vücûbunu i’tikaad farz değil , vâcibdir. Çünkü bunun sübûtu Kur’ân ile değil, Sünnetle Ebû Dâvud> Hâkim ve Müslim taraflarından rivâyet olunan hadîslerledir, îmâm-ı Ebû Hanîfe ’den, biri farz olduğu, biri vâcib, biri de sünnet olduğunu gösteren üç muhtelif rivâyet varsa da, onların arası bu suretle tevfîk olunarak : “îmâm-ı Ebû Hanîfe’ye göre sahîh olan Vitir vâcibdir. denilmiştir. Esâsen î m â m in son kavli ve mezhebi de budur.
——
Vitir namazı
Vitir namazı üç rek’attır. Bunun vakti Yatsi’nm vaktidir. Binâenaleyh, Yatsı namazından sonra üç rek at ‘‘Vitir namazı” vâcibdir. Her rek atta Fâtiha ve sûre okunur. Vitir namazı şöyle kılınır : îlk önce, “Bu gecenin Vitir namazını kılmaya’ diye içimden niyet ederim. Dilimle : “Niyet ettim bu gecenin Vitir namazını kılmıya” dedikten sonra “Allâhu-Ekber” deyip el bağlar ve namaza dururum. Sabah namazının sünneti gibi iki. rek’at kıldıktan sonra oturup “Et-Te- hiyyâtu’ yü okurum. Sonra ayağa, üçüncü rek’ata kalkarım; Besmele çekip Fâtiha, sonra bir sûre veya üç âyet okurum. Bundan sonra rükûa eğilmiyerek ellerimi kulaklarıma kaldırıp Iftitah Tekbîri gibi bir tekbîr alır ve “Allâhu-Ekber” derim. Sonra yine ellerimi bağlar ve şu duâyı okurum :
“Allâhümme innâ nestaînüke ve nestağfirüke ve nestehdîke ve nü minü bike ve netübû ileyke ve netevekkelü aleyke ve nüsnî aleyke’l-hayra küllehû neşkürüke ve lâ nekfürüke ve nahleu ve netrükü men yefcürük.” (1).
“Allâhümme iyyâke na’büdü ve leke nusallî ve nescüdü ve ileyke nes â ve nah f id ü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bi’l-küffâri mülhık. (2).
(Vitir namazı, Ramazan da cemâatle kılındığı vakit, bu duâları, hem imam, hem de cemâat içinden okurlar.) Bundan sonra ellerimi bırakıp diğer namazlarda.